Spoznajte podvodné e-maily

Bezpečnosť pri vzdialenom prístupe k zariadeniam

V súčasnosti je čoraz bežnejšie používať aplikácie, ktoré umožňujú vzdialený prístup k počítačom alebo mobilným telefónom. Programy ako AnyDesk, TeamViewer, QuickSupport či Supremo Mobile Assist sú skvelými nástrojmi, ktoré nám umožňujú pracovať alebo pomáhať priateľom a rodine na diaľku. S touto technológiou však prichádzajú aj riziká.

Čo je to vzdialený prístup

Vzdialený prístup, často označovaný ako RAT (Remote Access Tool) alebo mRAT (Mobile Remote Access Tool), je spôsob, akým môžete ovládať iné zariadenie na diaľku. Tieto aplikácie vám umožnia pristupovať k súborom, programom a dokonca aj k nastaveniam vzdialeného zariadenia, ako keby ste sedeli priamo pred ním.

Aké praktiky využívajú podvodníci

Podvodníci sú čoraz vynachádzavejší a snažia sa zneužiť dôveru ľudí, aby získali prístup k ich zariadeniam. Tu sú niektoré scenáre, ktoré môžete zažiť:

Falošní finanční poradcovia a makléri: Podvodníci sa môžu vydávať za odborníkov na investície a žiadať vás o inštaláciu aplikácie na vzdialený prístup s cieľom pomôcť vám s investovaním alebo vyplatením ziskov. Ich skutočný zámer je však získať prístup k vášmu zariadeniu, aby mohli manipulovať s vaším online bankovníctvom.

Falošní bankoví zamestnanci: Niekedy sa podvodníci vydávajú za pracovníkov banky, ktorí vám chcú pomôcť s nastavením účtu alebo jeho zablokovaním v prípade údajných útokov. Je dôležité vedieť, že banka NIKDY nepožaduje prístup k vášmu elektronickému bankovníctvu. Ak je potrebné zablokovať kartu alebo účet, banka to urobí bez potreby vašich prístupových údajov.

Čo sa môže stať po poskytnutí prístupu

V mnohých prípadoch obete nevedomky spolupracujú s podvodníkmi tým, že potvrdzujú platby alebo poskytujú prístupové kódy z Čítačky. Podvod môže trvať niekoľko dní, pričom ste manipulovaní rôznymi fiktívnymi osobami, ktoré vás ubezpečujú o tom, že je všetko v poriadku.

Ak podvodník získa kontrolu nad vaším zariadením, môže:

  • zadať prevody peňazí z vášho účtu,
  • nastaviť nové limity na vašich kartách,
  • podávať žiadosti o úvery vo vašom mene,
  • vyžiadať si vyplatenie vašich investícií.

Ako sa chrániť:

  • Neinštalujte vzdialený prístup a neposkytujte ho osobe, ktorú nepoznáte. Podvodníci sa snažia získať vašu dôveru, môžu pôsobiť citlivo a sofistikovane, ale aj naliehavo a autoritársky.
  • Oznámte banke, že máte nainštalovaný zdieľaný prístup, aby mohla vykonať potrebné technické opatrenia (resetovanie prístupov do internet bankingu/mobile bankingu, výmena platobnej či kreditnej karty).

Poznáte správnu odpoveď?

Aký je najbezpečnejší spôsob platby kartou od Tatra banky na internete?

A
Pre každú online platbu kartou si vygenerujete jednorazové číslo karty v mobilnej aplikácii Tatra banka.
B
Údaje z karty máte napísané na lístočku na stole, aby ste ich mali vždy poruke.
Správne! Vygenerujte si jednorazové číslo platobnej karty pre každú platbu v aplikácii Tatra banka. Minimalizujete tak riziko, že údaje z vašej karty by mohli byť zneužité.
Neprávne! Vygenerujte si jednorazové číslo platobnej karty pre každú platbu v aplikácii Tatra banka. Minimalizujete tak riziko, že údaje z vašej karty by mohli byť zneužité.

Overte si, či ste na internete v bezpečí. Spravte si test #predigitalnubezpecnost

Spustiť test digitálnej bezpečnosti

Stali ste sa obeťou digitálneho útoku?